maandag 10 december 2018

Leer het licht te manipuleren

Leer het licht te manipuleren


Fotografie is meer dan alleen op een ontspanknop drukken en het resultaat bekijken. Het is leren hoe u het licht kunt manipuleren. Hoe u het naar uw hand kunt zetten.

Reflectie waar je maar kijkt

Lichtbronnen genoeg

We kunnen als fotograaf over de nodige lichtbronnen beschikken. Allereerst natuurlijk het zonlicht. Dan allerlei soorten en maten lampen, flitsers en dergelijke. We kunnen direct licht uit deze bronnen gebruiken maar ook indirect weerkaatst licht dat weer een heel andere charme heeft.

Eigenschappen lichtbronnen

Elke lichtbron kent eigen eigenschappen die vaak ook nog afhankelijk zijn van het feit of we direct of indirect licht gebruiken. Licht heeft een kleur. Een kleur die we met het blote oog slecht waarnemen omdat het oog en de hersenen automatisch alles voor ons naar "wit" vertalen. De camera doet dat niet en dat kan nog wel eens een verrassend effect geven. Wat overigens ook heel goed creatief te gebruiken is.


Reflectie

Alsof er nog niet genoeg varianten zijn met direct licht hebben we ook de nodige mogelijkheden met reflectie. Bijvoorbeeld met zo'n handig opvouwbaar reflectiescherm. Ze zijn lekker klein alleen is het vaak een ondoorgrondelijke truuk om ze terug in de verpakking te krijgen. Kwestie van oefenen. De kleur van het reflecterende oppervlak speelt ook een rol. Ook dat kleurt het licht dat we gebruiken.

Diffuus licht

Licht direct uit de lichtbron is maar zelden mooi. Daarom zijn er allerlei technieken om het licht minder hard te maken. Diffuus zegt de professional. Diffuus licht maken we door het door een lichtdoorlatende laag te laten vallen. Of het te reflecteren met bijvoorbeeld een paraplu. Flitsen kunnen we bijvoorbeeld via het plafond of een witte muur om het flitslicht diffuus te krijgen.

Gekleurd licht

Zeker in een studio kan gekleurd licht weer voor heel andere effecten zorgen. Het is vaak een kwestie van durven maar dan kan het effect heel bijzonder zijn.

 

Ook in de nabewerking

Veel nabewerkingssoftware biedt mogelijkheden om allerlei zaken na te stellen. Dus ook ook het licht, het soort licht, de kleur, de kleurtemperatuur, de witbalans en dergelijke. Maak er gebruik van, het is er voor. 

Oefening baart kunst

Hoe gaan we nu het beste om met al die mogelijkheden? Heel simpel. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. En kijken wat we doen. Evalueer en gooi weg. Alleen het beste bewaren en goed kijken hoe we dat gedaan hebben. Inderdaad, u zult ontdekken dat het kunnen manipuleren van het licht wel eens belangrijker kan zijn dan het werken met die camera. Zelfs de duurste camera komt niet tot zijn recht als u niet met het licht om kunt gaan.




Nicolaas/S Fotografie in Lisse. 
Meer dan 50 jaar ervaring
in verschillende takken van de fotografie


Een voorbeeld van onze overige producten en diensten