zaterdag 4 januari 2020

Meetrekken of panning. Bewegende onderwerpen fotograferen

Meetrekken of panning 



Bewegende onderwerpen fotograferen



Hoe geef je de beweging dan weer?



Beweging tegen een scherpe achtergrond
Vaak hebben we als fotograaf de behoefte om een vorm van beweging weer te geven in onze foto's. We hebben daar in de basis twee technieken voor beschikbaar. De eerste techniek is het onderwerp bewogen weer te geven tegen een scherpe achtergrond. 

Panning
De tweede techniek is het zogenaamde meetrekken,  of zoals het in het Engels heet "Panning", waarbij het onderwerp scherp wordt weergegeven tegen een bewogen achtergrond. Beide technieken kunnen effectief zijn maar de eerste is een stuk eenvoudiger te doen dan te tweede die heel wat oefening vraagt om de techniek goed onder de knie te krijgen.

credits www.jetjesdag.nl | Model Henriëtte Sibie | Nicolaas/S fotografie | Hardlopen in plaats van fietsen |
Zowel het onderwerp als de achtergrond zijn bewogen wat toch wel degelijk een effect van snelheid geeft



Combinatie van panning én een onscherpe achtergrond
Ook deze techniek, die eigenlijk geen van beide bovenstaande is, kan verrassende effecten geven die een stevig gevoel van snelheid uit kunnen drukken. Soms ontstaan deze foto's ook doordat één van deze technieken mislukt is. Iets dat sneller gebeurt dan we zouden willen. 

Credits www.jetjesdag.nl | Nicolaas/S fotografie | de trein bij station spaarnwoude stopt dit keer niet
De trein rijdt met grote snelheid door station Spaarnwoude


Scherpe achtergrond, bewogen onderwerp

Bij deze techniek is het voldoende om een sluitertijd te kiezen die lang genoeg is om het onderwerp bewogen af te beelden. In de praktijk is dat vanaf 1/15. En elke langere sluitertijd zal voldoen. Soms is het nodig om een ND-filter te gebruiken om wat licht weg te nemen. Of het heel laag zetten van ISO waarde wil ook helpen. Een voorbeeld van een dergelijke foto is hierboven afgebeeld.

Scherp onderwerp, bewogen achtergrond

Bij dit soort foto's krijgen we dus te maken met de techniek van het meebewegen. (panning). Wat we daarbij doen is het gebruik van ons eigen lichaam om het onderwerp is zijn beweging te blijven volgen. Bij een geschikte sluitertijd levert dat een bewogen achtergrond op met een relatief scherp onderwerp.

Zorg bij meetrekken voor de juiste houding

Essentieel om deze techniek goed te doen is de juiste houding. Kent u de statiefkoppen voor een videocamera met vloeistof er in die de kop dwingen om rustig te bewegen? Iets vergelijkbaars gaan we nu ook doen. We gaan als het statief goed rechtop staan met de benen iets uit elkaar voor de juiste stabiliteit. Om het onderwerp te volgen maken we nu een draaiende beweging uit de heupen. Dat is ons draaipunt. We gaan dus de camera op dezelfde plaats houden en maken vanuit die heupen de draaibeweging. Dat is van belang om het onderwerp zo scherp mogelijk te gaan krijgen. Om het effect te verbeteren drukken we de ellebogen zoveel mogelijk tegen het bovenlichaam aan.

Pas de draaisnelheid aan

Bij het volgen van het bewegende onderwerp is het van belang om de draaisnelheid zo veel mogelijk aan te passen aan het onderwerp. Dat vraagt veel oefening maar na verloop van tijd zult u merken dat u het onder de knie krijgt.

De sluitertijd moet bij panning de prioriteit hebben

De sluitertijd is van belang. Dus zet uw camera in een modus waar de sluitertijd de prioriteit krijgt. De onderstaande sluitertijden kunt u gebruiken als startwaarde die u naar hartenlust aan kun passen aan de omstandigheden.

Voorbeelden sluitertijden

Snelle onderwerpen zoals een auto op de snelweg of een trein 1/60
Een auto in de bebouwde kom, een brommer of vergelijkbaar: 1/15
Voetgangers en fietsers: 1/4

Veel oefenen is belangrijk

Volg het onderwerp terwijl u door de camera kijkt, als het onderwerp goed in beeld komt druk u de ontspanknop in en u draait met het onderwerp mee vanuit de heupen. Het klinkt simpel maar het valt in het begin tegen. Maar als gezegd, oefenen, oefenen en nog eens oefenen en u krijgt het onder de knie.

Onscherpe delen van het onderwerp horen erbij

Overigens zal het onderwerp vaak niet superscherp op de foto komen of er is sprake van bewogen onderdelen. Bij bijvoorbeeld een fietser is de kans groot dat de benen bewogen worden. Dat is in dit geval verder totaal geen probleem. Dat hoort er gewoon bij en is een bijkomend effect van deze techniek van het meetrekken.

Neem de juiste autofocus stand

Zorg dat ook de autofocus van de camera in de goede modus staat. Dat zal voor de meeste camera's de AF-C ofwel de "Auto Focus Continuous" modus zijn die gebruikt wordt voor bewegende onderwerpen. Raadpleeg eventueel het instructieboekje van de camera voor het kiezen van de juiste stand.

Maak als het even mogelijk is een serie foto's

Veel camera's zijn in staat om een serie foto's te maken. Dat is vaak aan te raden omdat de kans op een misser best groot is.




Nicolaas/S Fotografie in Lisse. 
Meer dan 50 jaar ervaring
in verschillende takken van de fotografie

Een voorbeeld van onze overige producten en diensten