donderdag 14 februari 2019

Digitale foto afdrukken kun je zelf maar is dat verstandig?

Een digitale foto afdrukken kun je zelf 


Maar is dat zelf afdrukken verstandig?


Veel mensen gebruiken wel even de eigen kantoorprinter

De meeste mensen die een digitale foto afdrukken op hun standaard printer hebben twijfels over de kwaliteit. Ze komen er al vrij snel achter dat deze kwaliteit bij dergelijke algemene printers toch niet is wat we zouden willen bij foto's die bedoeld zijn om aan de wand te komen. 

Een zogenaamde fotoprinter kopen kan dan een optie zijn. Maar als we eens goed gaan rekenen aan wat we willen? Want alleen met de printer zijn we er niet. We hebben namelijk ook toner nodig bij een laserprinter en inkt bij een inktjet printer. En beide zijn niet echt goedkoop.


En dan blijkt  een digitale printservice misschien een heel bruikbaar alternatief. En we komen ze printservices overal tegen. Zeker op het internet met een paar minuten zoeken met Google.


De cassettes van een kleuren laserprinter
Het binnenwerk van een laserprinter met vier kleuren toner. Een dure grap om te vervangen


Digitale foto afdrukken via printservice

Een digitale foto afdrukken kan op veel plaatsen. We vinden de printautomaten bijvoorbeeld bij drogisterijen, warenhuizen, fotozaken en in sommige boekwinkels terug. Maar die zijn voor kleine formaten. Willen we groter gaan dan kan dat ook altijd maar dan vervallen we aan een speciale service voor fotografen.

Eenvoudige handelingen

Technisch is een digitale foto afdrukken meestal niet ingewikkeld.  Kwestie van de geheugenkaart van de camera in een kaartlezer stoppen. 

En daarna een paar instellingen kiezen op het beeldscherm. De foto’s worden direct ter plaatse afgedrukt op geschikt fotopapier. Vaak is dat papier wat dikker en glanzender. De prijs van digitale afdrukken is meestal niet veel hoger dan de afdrukken van negatieven. En soms zelfs aanzienlijk lager.

We printen alleen wat we hebben willen

Er is nog een andere besparing bij het afdrukken van een digitale foto. En dat is het feit dat we alleen de foto’s afdrukken die we echt willen hebben. Bij de vroegere film kregen we ze keurig alle 24 of 36 geleverd. Mogelijk had u een schappelijke fotograaf die zelf het afdrukken regelde en die u liet kiezen. Maar dat deed niet iedereen. Hier kiest u zelf dus geen onscherpe, overbelichte, onderbelichte, wazige of op andere wijze onbruikbare foto’s meer.

Kwaliteit bij een digitale foto afdrukken

Maar hoe zit het bij digitale foto’s afdrukken met de kwaliteit? De techniek achter het digitale printen gaan continu met grote stappen vooruit. Uiteraard heeft dat positieve gevolgen heeft voor de kwaliteit van de afdrukken. Die is net zo goed als een vroegere analoge afdruk uit de donkere kamer.


Levensduur van alle soorten foto's is niet onbeperkt.

De levensduur van een geprinte foto is nu tussen de 5 en 10 jaar. Deze is daarmee nog iets korter dan de afdrukken van film. Deze houden het meestal 10 tot 20 jaar vol. Daarna verkleuren beiden dusdanig dat ze opnieuw afgedrukt moeten worden.

Alleen de kleuren van foto’s uit een echt vak-laboratorium houden het aanzienlijk langer uit.'Wat dat betreft was het vroegere zwart/wit afdrukproces nog zo gek niet. Foto's van vele tientallen jaren geleden zien er vaak nog onberispelijk uit.

De kwaliteit van de inkt is bepalend

De kwaliteit en vooral de levensduur van digitale afdrukken is met name afhankelijk van de gebruikte inkt. Dit is dus voor de consument onmogelijk te controleren. De inktsoorten vernieuwen elke paar jaar volledig. En dus is het ook niet echt mogelijk om er een goede geschiedenis van op te bouwen. Zodat er lering uit getrokken kan worden voor een volgende keer. Op het moment dat we iets zinnigs over een inkt kunnen zeggen is deze al lang al weer uit het assortiment verdwenen. Misschien zelfs al een paar jaar.

Versturen via een website

In het algemeen zetten we de af te drukken foto’s klaar via een website. Meestal als JPG formaat. Als we klaar zijn worden ze naar de printcentrale verzonden. Na enkele dagen mogen we ze in de post verwachten of kunnen we ze afhalen bij een winkelketen. Ook is het vaak mogelijk een geheugenkaart mee te nemen naar een printshop waar de afdrukken dan direct worden gemaakt.

De kosten zijn een kwestie van rekenen

We kunnen dus stellen dat er goede alternatieven zijn voor het zelf printen van digitale foto’s. Zodat dat we de kosten van een printer hiervoor in de zak kunnen houden. En natuurlijk niet te vergeten, de vaak peperdure inktpatronen,

Wat echt het voordeligste is, is een kwestie van rekenen. Maar gemak en kwaliteit kunnen best zwaar meewegen.


Nicolaas/S Fotografie in Lisse. 
Meer dan 50 jaar ervaring
in verschillende takken van de fotografie

Een voorbeeld van onze overige producten en diensten