zondag 17 maart 2019

Denk eerst even na voor u afdrukt

Direct op de sluiter drukken?


Denk eerst even na voor u afdrukt


Wanneer is nu echt haast geboden?

Bij sommige situaties kun je niet snel genoeg zijn om ze vast te leggen. Dat is zeker waar. Maar als we nu eens heel eerlijk zijn, wanneer komt dat dan voor? Misschien dat snelheid voor de persfotograaf en een sportfotograaf nog wel van belang is. Dat zou kunnen. Maar voor wie nog meer? En toch kennen we ze allemaal. De fotografen die bijna over hun eigen benen struikelen om maar snel op die ontspanknop te kunnen drukken. 

Andere mensen fotograferen vraagt weinig haast


Veel mensen fotograferen andere mensen. Die zijn in het algemeen niet zo snel dat enorme haast geboden is. Sterker nog, veel getrainde modellen zitten zo stil als een standbeeld. Die zijn naast het stilzitten ook wel gewend aan fotografen die nog net even iets willen veranderen en daarmee dus nog wel eventjes bezig zijn. 

Veel onderwerpen kun je in alle rust fotograferen

Ook onderwerpen als stadsgezichten, landschappen en zeegezichten zijn totaal niet kritisch. Ja, ze bewegen op de wind, er lopen mensen, het water beweegt. Maar wordt de foto daar beter of slechter van als er niet op het juiste moment afgedrukt wordt? Meestal niet.


Een dorpsgezicht waar je rustig even over na mag denken

Er is eigenlijk altijd wel even tijd om na te denken

Dat fraaie landschap wat je fotograferen wilt, loopt beslist niet weg. En dat mooie licht duurt ook echt nog wel lang genoeg dat we even om ons heen kunnen kijken of het misschien nog iets beter kan. En dat kan in de praktijk bijna altijd. Als we er maar op letten en dat is dan weer niet altijd, nietwaar? 

Is een langere sluitertijd of meer scherptediepte mogelijk?

Kijk een naar een betere houding voor jezelf. Als je lekker stabiel staat maakt dat een rustiger foto mogelijk. Kun je ergens tegenaan steunen of leunen om eventuele beweging van je lichaam tegen te gaan? Ja? Dan is vaak een wat langere sluitertijd mogelijk. En dat maakt dan weer een grotere scherptediepte mogelijk omdat we met een langere sluitertijd voor een kleiner diafragma kunnen kiezen.

Acquoi in de Betuwe langs de Linge
Betuwe langs de Linge (inderdaad, de kerktoren staat scheef)


Is een betere dieptewerking mogelijk?

Ga op zoek naar een geschikte voorgrond. Iets in de voorgrond van uw landschapsfoto zorgt al snel voor een veel betere dieptewerking. Of als je eerst eens een paar meter opzij gaat? Komen er dan andere dingen in beeld die de compositie interessanter kunnen maken, bijvoorbeeld door het diepteeffect te verbeteren? Of verdwijnen er door die zijwaartse beweging jou juist dingen,  die je nu als storend voor je foto ervaart? Is de beeldhoek misscien beter te krijgen door van objectief te wisselen? Iets meer tele? Of juist wat
meer groothoek? Het kan een foto al dramatisch veranderen. 

Lingedijk bij Acquoi
Boerderij in de Betuwe langs de Linge in de buurt van Acquoi

Denk altijd even een moment na

Dus, voordat je op de ontspanknop drukt, probeer  eerst even na te denken over het beeld dat je vastlegt. De tijd is er bijna altijd voor en er zijn slechtere manieren om uw tijd te besteden te bedenken. Je foto zal er bijna altijd beter van worden.




Nicolaas/S Fotografie in Lisse. 
Meer dan 50 jaar ervaring
in verschillende takken van de fotografie

Een voorbeeld van onze overige producten en diensten