vrijdag 17 mei 2019

Autofocus, vaak handig maar niet altijd bruikbaar

Autofocus



Autofocus is vaak handig maar niet altijd bruikbaar



Omstandigheden spelen een behoorlijk grote rol


Een mechanisme dat van geen enkele moderne camera meer weg te denken is, is de autofocus. Het automatische scherpstelmechanisme dat in de camera of in het objectief zit ingebouwd.

 

Onmogelijke opgave voor een autofocus
Onmogelijke opgave voor een autofocus

Het blauwe staalplastiek van deze afbeelding liet zich niet met de autofocus scherpstellen. Na een aantal vruchteloze pogingen is uw fotograaf overgestapt op handbediening. Waarschijnlijk zorgden de stalen platen die onder een hoek staan voor een rare weerkaatsing die een andere kant op ging.


Vaste en continu uitvoering bij autofocus

Er zijn vaak twee soorten autofocus. Een continu vorm die permanent een bewegend onderwerp blijft volgen en een vaste versie die meer geschikt is voor stilstaande objecten. Beide varianten hebben hun voors en tegens. En ze hebben een eigen toepassingsgebied. Omschakeling van de ene modus naar de andere is dus niet moeilijk. De keuze is altijd wel duidelijk.

Autofocus kan heel handig zijn

Autofocus kan heel handig zijn. Vooral als we haast hebben om een opname te maken. Bijvoorbeeld voor persfotografen. Zo niet, dan zien we toch vaak dat een handmatige instelling net even beter werkt. Het blijft tenslotte toch een mechanisch systeem met een aantal specifieke nukken. Zo wil de autofocus nog we eens problemen hebben met het zoeken van het juiste onderwerp.

Autofocus stelt graag scherp op iets hards

Fotografeer je bijvoorbeeld een model dat een meter van een muur af staat, dan moet je er niet gek van opkijken als de camera hardnekkig op die harde muur scherp blijft stellen en het "zachte object", het model, gemakshalve maar even overslaat. Een scherpe muur en een onscherp model zijn het resultaat op de foto en dat kan nooit de bedoeling geweest zijn. Dit verschijnsel kan buitengewoon hardnekkig zijn, evenals het volgende, hier aan gerelateerde punt:

Autofocus laat het afweten bij zachte vlakken

Al eens geprobeerd op een wolkenlucht scherp te stellen? Of op een ouderwetse pompeuze jurk van je model? Alle kans dat het niet lukte omdat de autofocus weigerde om op de lucht of de jurk scherp te stellen en maar op een rumoerige manier bleef zoeken naar een scherp punt. Dat er overigens best wel was want op handbediening had je het al snel gevonden. 

Probleemgebieden met autofocus

Andere bekende probleemgebieden met autofocus zijn bijvoorbeeld:


  • Het geeft al aan dat een autofocus altijd "iets" moet hebben om op scherp te stellen. Bij een wolkenlucht of een onderwerp met weinig contrast kunnen we al heel snel problemen verwachten. Er zijn ergens lijnen en/of contrasten nodig wil onze autofocus zijn werk goed doen. Is er weinig tot geen contrast tussen het onderwerp en de achtergrond dan kunnen er problemen ontstaan
  • Het scherpstelpunt bevat voorwerpen op verschillende afstanden van de camera. Een voorbeeld is een dier in een kooi of een persoon achter een metalen hek.
  • Het onderwerp kan te dicht bij zijn.
  • Het kan te donker zijn waardoor de autofocus niets "ziet. Sommige camera's hebben daar een hulplichtje voor of maken een flitsfoto waarop scherpgesteld wordt.
  • Een onderwerp dat voor een groot deel bestaat uit regelmatige geometrische patronen kan de autofocus misleiden. Voorbeelden daarvan zijn lamellen als zonwering of een modern flatgebouw dat vooral uit glas lijkt te bestaan.
  • Als we een onderwerp hebben met sterk contrasterende helderheid, bijvoorbeeld met zowel fel zonlicht als een diepe schaduw dan is het mogelijk dat de autofocus hier niet mee uit de voeten kan.
  • Als het te fotograferen onderwerp veel fijne details bevat moeten we ook op problemen met scherpstellen voorbereid zijn. Denk bijvoorbeeld aan een bloemenveld. 


Soms is het bewegen van de camera of een paar stappen opzij doen al voldoende om het autofocus probleem te verhelpen. En overschakelen op handbediening kan natuurlijk ook altijd. Dat werkt in elk geval wel altijd.



Nicolaas/S Fotografie in Lisse. 
Meer dan 50 jaar ervaring
in verschillende takken van de fotografie

Een voorbeeld van onze overige producten en diensten