maandag 23 december 2019

De voordelen van een snel objectief

Een snel objectief



Een snel objectief heeft vele voordelen



Wat maakt een objectief tot snel?


We leven in een wereld waar snelheid alles is. En natuurlijk geldt dat ook voor de fotografie. En inderdaad, soms is snelheid inderdaad geboden en is een snel objectief best handig. Maar wat is een snel objectief voor iets?

Een objectief met grote lensopening

We hebben het bij een snel objectief over een objectief dat een grotere maximale lensopening heeft dan we bij vergelijkbare lenzen aantreffen. De grote lensopening laat meer licht door en geeft daardoor mogelijkheden voor het gebruik van snelle sluitertijden. Kijk, daar hebben we de gezochte snelheid. Hier is sprake van een snel objectief.

Veel gebruikte grootste lensopeningen

Kijken we naar de objectieven die we veel gebruiken, dan zitten we meestal ergens tussen de 35mm en de 85mm, zeker bij het gebruik van een full frame camera. De meest gebruikte maximale lensopeningen zijn dan f1.8 en f2.8. Een snelle lens is de f1.4 en die komen we in deze range dan ook wel tegen als snelle lens. Zeldzaam maar niet onmogelijk zijn nog grotere opening als f1.2 of f0.9. 

Extremere lensopeningen

Deze laatste openingen komen we alleen tegen bij professionele lenzen die alleen geschikt zijn voor fotografen met een zeer dikke portemonnee. Het is bij lenzen met deze grote openingen niet alleen de snelheid die telt. Er is bij het gebruik van deze lenzen nog een ander voordeel. Dat is namelijk de onscherpe achtergrond ofwel het bokeh. Maar dat is voor een ander artikel.

Het prime-objectief verslaat een zoomobjectief

In het algemeen zal een object met vast brandpunt, een zogenaamd prime-objectief, een grotere maximale opening hebben dan een zoomobjectief, waar hetzelfde brandpunt in voorkomt. Niet dat dit soort zoomobjectieven niet bestaan, maar ze zijn meestal heel groot, lomp, daardoor lastiger te hanteren. En zoals te verwachten valt zijn ze peperduur. We zullen bij een prime wel veel eerder spreken van een snel objectief, dan bij een zoomobjectief                                         .

Het licht mag best wat minder bij een snel objectief

Het grote voordeel van een objectief met een grote opening is dan naast de relatieve snelheid, dat dit soort objectieven met minder licht uit de voeten kan zonder dat we de ISO waarde op moeten voeren. En dat komt uiteraard de hoeveelheid ruis in de foto ten goede. En daarmee vaak ook de maximaal haalbare scherpte van de opname

Een goed standaardobjectief kan in de praktijk uitstekend voldoen

Veel fotografen gaan dan ook voor een primelens als het wat sneller moet of als de scherptediepte omlaag moet. We spreken niet voor niets over een standaardobjectief bij deze brandpuntsafstand. De 50mm met f1.8 of f1.4 is dan ook in de meeste cameratassen wel te vinden. Ook de 85 mm met f1.8 is bij de meeste merken prettig geprijsd en vaak is met wat sparen of genoegen nemen met een minder bekend merk voldoende om ook nog wel een f1.4 te bemachtigen. Dit soort objectieven is aanzienlijk goedkoper dan een zoomobjectief met deze specificaties.

Bent u niet bang van wat zelf instellen?

Bent u niet bang om zelf uw camera en objectief in te stellen? Dan is zijn er op de tweedehandsmarkt vaak voordelige objectieven te vinden die echter alleen maar handmatig in te stellen zijn.  Soms is er hierbij een adapter nodig omdat er door de camerafabrikant inmiddels een andere bajonet in gebruik genomen is. 

En dat geldt natuurlijk helemaal als we op een ander merk overgaan. Maar dat we op die manier voor betrekkelijk weinig geld een snel en vaak verbluffend goed objectief kunnen veroveren is wel zeker. Het gebruik van deze ouderen lenzen is beslist de moeite van het overwegen waard.




Nicolaas/S Fotografie in Lisse. 
Meer dan 50 jaar ervaring
in verschillende takken van de fotografie

Een voorbeeld van onze overige producten en diensten