woensdag 6 maart 2019

Klonen heeft veel toepassingen in de digitale (pers-)fotografie

Klonen heeft veel toepassingen in de digitale (pers-)fotografie

Geschatte leestijd: 3 minuten

Het klonen in een digitale foto

Bij het begrip "klonen" denken veel mensen aan discussies over de wenselijkheid van het klonen van dieren of zelfs mensen. Hoewel dat laatste volgens de wetenschap nog niet is gebeurd. Maar ja, je kunt niet alles geloven wat er geschreven en gezegd wordt, nietwaar? We hebben het dus duidelijk over iets anders. We hebben over toepassing in de digitale fotografie.

Klonen in de digitale fotografie heeft echter helemaal niets met het vermenigvuldigen van schapen te maken. Tenzij je van een foto van één schaap een complete kudde wilt maken. Of als je, zoals sommige nieuwsfotografen soms wel eens doen, een volksmassa voor een demonstratie even flink wilt vergroten.

Deze volksmassa ziet er dan wat indrukwekkender uit. En indrukwekkende foto’s verkopen nu eenmaal beter. En ze hebben een aantrekkelijker prijs. En laten we eerlijk zijn, iemand die de originele foto’s niet kent zal zelden of nooit ontdekken dat er sprake  is van kloning. . Zeker als het door iemand met de nodige ervaring is gedaan.

Klonen kan met elk nabewerkingsprogramma

Vrijwel elk nabewerkingsprogramma kent een kloongereedschap. Hiermee kopieer je een deel van je foto in een ander gedeelte. Wordt je foto van een prachtige zonsondergang  verstoord door een paar lelijke hoogspanningskabels in het beeld”?

Dan kun je dat met het kloongereedschap gemakkelijk repareren. We doen dat door een paar bits uit de omgeving van de kabel te pakken . Om deze daarna over de kabel heen te plakken zodat deze verdwijnt.

Het aanpassen is een tijd vretend karwei

Klonen kan een behoorlijk tijd vretende techniek zijn. Vooral als het om een groot oppervlak gaat dat gerepareerd moet worden. En je doet het gemakkelijker lelijk dan mooi. Vooral als je net begint. Dan is maar al te goed te zien dat er sprake is van kloning. Duidelijk om iets weg te werken dat de fotograaf over het hoofd had gezien bij het maken van de opname.

Om het klonen niet te veel op te laten vallen moet je in elk geval steeds nieuwe stukken bitpatroon gebruiken. Doe je dat niet dan zal er al heel snel een irritant herhalend patroon gaan ontstaan. Een dergelijk patroon is  inderdaad wél goed terug te vinden.  Zelfs voor een niet-geoefende kijker,

Meer toepassingen voor klonen

Maar er zijn meer toepassingen voor klonen. Stel dat je een familieportret wilt maken. Er worden een aantal opnamen na elkaar gemaakt. Op de eerste familiefoto zit iemand te gapen. In de tweede doet hij dat niet maar steekt één van de kinderen zijn tong uit naar de fotograaf.

Het is dan vrij gemakkelijk de goede opname van het kind uit de eerste opname te klonen. Dan naar de tweede foto te gaan. En dan het gekloonde portret over het lelijke gedeelte heen te plakken.

Pas op voor nepfoto’s

Omdat het zo simpel is wordt klonen als al gezegd heel veel gebruikt voor het maken van nepfoto’s. Allerlei voorwerpen en personen kunnen op plekken worden gezet waar ze in het echte leven nooit zijn geweest. Of zaken worden enorm overdreven.

Een bekend voorbeeld is de Libanese fotograaf Adnan Hajj, die door het bekende persbureau Reuters ontslagen werd. Hij liep tegen de lamp met een oorlogsfoto. Hierin w waren delen gekloond. Daardoor werden de effecten van de oorlog tussen Libanon en Israel in 2006 nog aanzienlijk erger voorgesteld.

Alsof de oorlog uit zichzelf al niet gruwelijk genoeg is.



Nicolaas/S Fotografie in Lisse. 
Meer dan 50 jaar ervaring
in verschillende takken van de fotografie


Een voorbeeld van onze overige producten en diensten