donderdag 21 februari 2019

Let op de achtergrond

Achtergronden


Let op de achtergrond


Wie of wat heeft er hier de aandacht?

Houd er rekening mee dat het onderwerp van uw foto tegelijkertijd het onderwerp moet zijn dat de aandacht moet trekken van de mensen die de foto bekijken. Met andere woorden: het is dat onderwerp waar alle aandacht van de kijker direct naar toe moet gaan. En dus niet naar iets anders zoals bijvoorbeeld zaken in de achtergrond. 


Chinees nieuwjaar in Washington DC


De achtergrond mag nooit het onderwerp van de foto worden

Houd daarom rekening altijd goed rekening met die achtergrond. Een achtergrond kan een onderwerp op zich worden. Zeker als er erg veel in de achtergrond te zien is. Dus zorg als het ook maar even kan voor een zo neutraal mogelijke achtergrond. Zorg vooral dat er niets in die achtergrond beweegt. Bewegende zaken leiden zo mogelijk nog veel meer af.


Hoe krijg je een lekker onscherpe achtergrond

Door het juiste gebruik van de scherptediepte van onze camera en objectieven kunnen we er voor zorgen dat de achtergrond onscherp wordt. Vaak is dat zeker aan te raden. De scherptediepte is vooral afhankelijk van de gebruikte brandpuntsafstand van het objectief en het gebruikte diafragma. Enig experimenteren is aan te raden om vertrouwd te raken met de manier waarop deze instelmogelijkheden elkaar beïnvloeden. 




Model tegen een rustige, egale zwarte achtergrond



Kijk uit met modelwerk. Het model moet het onderwerp zijn.

Met een achtergrond die de aandacht van de kijker kan afleiden komt bijvoorbeeld een model voor die achtergrond niet meer tot haar recht. Het doet er niet meer toe hoe mooi ze glimlacht. Of wat een fraaie houding ze aangenomen heeft. Het model krijgt gewoon de juiste aandacht niet. Dat is minimaal zonde van uw mooie model. Daarom werkt men met modellen meestal in een studio omgeving waar achtergronden letterlijk voor het uitkiezen zijn. Een egale achtergrond, vaak in wit of zwart, is dan zeker handig en zorgt in elk geval voor een model dat echt het onderwerp van je foto gaat worden. 

Kies de achtergrond met zorg 

Kies dus goed de achtergrond, zodat de focus op het onderwerp van uw foto blijft liggen. Werkt u in een studio, gebruik dan rustige achtergronddoeken of papierrollen in een niet al te felle kleur.


Nicolaas/S Fotografie in Lisse. 
Meer dan 50 jaar ervaring
in verschillende takken van de fotografie


Een voorbeeld van onze overige producten en diensten