zondag 10 februari 2019

Probeer vooral te genieten van uw fotohobby

Probeer vooral te genieten van uw fotohobby


Oefening is noodzakelijk

Als je echt goed wilt worden in de fotografie, moet je veel techniek leren. Maar er is nog iets veel belangrijkers om te leren. Dat is leren om er van te genieten. Dat is iets heel anders dan direct superieure fotografische resultaten behalen. Die geweldige resultaten komen namelijk vanzelf wel. Dat is een kwestie van tijd geven.

Want het is u op deze website al tot vervelens toe verteld: Goed fotograferen is een kwestie van heel, heel veel oefenen. En die oefening kost je veel tijd.

Want bij oefenen hoort ook het doen van experimenten. En niet elk experiment levert nu eenmaal een goed resultaat op. Daar is het tenslotte een experiment voor, nietwaar? Maar juist van die mislukkingen leer je het meeste. Die vertellen je namelijk wat je de volgende keer toch anders moet gaan doen. Maar dat vergeten veel mensen. Die gaan zitten treuren bij een mislukking en als ze niet uitkijken gaan ze ook nog zitten zwelgen in het zelfbeklag.

Nee, dat is zeker niet de manier om het onder de knie te krijgen. Probeer ook niet alles in één keer te willen leren. Een moderne DSLR is bijvoorbeeld best een complex apparaat. Er zijn heel veel mogelijkheden maar het in het begin best lastig om alles een beetje te overzien.  Probeer dat dan ook niet. Maak je de camera functie voor functie eigen

Begin in een volledig automatische stand. Die is er meestal wel en levert direct een hele redelijke kwaliteit aan foto'. Ga dan kijken hoe je deze foto's zou willen verbeteren wat je daar voor functies van je camera voor nodig hebt. En zo breid je je kennis van de fotografie en van je camera stapsgewijs uit.



Kwaliteit maken kost tijd

Dus raak ak helemaal niet direct ontmoedigd als je eerste foto's nog geen meesterwerken zijn. Dat kan toch ook haast niet?  Vraag geen onmogelijke dingen van jezelf want dan gaat het plezier van het fotograferen af en dat kan nooit de bedoeling zijn.

Dus geef jezelf flink de tijd om te wennen en te leren. Wees in die tijd niet te hard voor jezelf, wanneer je met foto's geconfronteerd wordt komt die uiteindelijk toch niet bevredigend zijn. Dan maak je ze toch gewoon nog een keer? En desnoods nog eens. Net zo lang tot ze wel zijn zoals je ze hebben wilt.


Blijf jezelf constant uitdagen

Als dat gebeurt, daag jezelf uit en oefen (nog) meer. En nog meer! Op een gegeven moment gaat alles vanzelf en gaat je het steeds leuker vinden. Dan is het doel bereikt. En wordt fotograferen een ontspannende bezigheid waar je heel veel plezier aan beleven kunt.


Nicolaas/S Fotografie in Lisse. 
Meer dan 50 jaar ervaring
in verschillende takken van de fotografie

Een voorbeeld van onze overige producten en diensten