zondag 14 april 2019

tulpenfotografie

Tulpen fotograferen


Wie maakt de mooiste tulpenfoto?


Een populair onderwerp maar met het risico van intense saaiheid

Als je in de maanden april en mei in de Bollenstreek komt dan vindt je daar overal mensen die zich in bochten wringen om maar de mooiste foto van de bloeiende bollen te maken. Vaak zonder veel succes en niet zelden vallen de foto's tegen. Goed, de foto's zijn kleurig en de bloemenvelden zijn wel mooi en zullen beslist wel grote groepen mensen aanspreken. Maar de grandeur van de bloeiende velden is er meestal niet echt goed terug te vinden. En laten we eerlijk zijn: Als die foto's lijken zo ontzettend veel op elkaar. Er gaat ergens kennelijk toch iets niet goed. Het moet anderes en beter kunnen, zo zou je al snel denken.

Hoe maak je een goede compositie?

Tulpen staan in rijen naast elkaar. Deze rijen worden bepaald door de tractoren en andere machinerie die in de bloebollenteelt worden gebruikt. Het zorgt er wel voor dat we te maken hebben met een veelheid aan lijnen die voor het grootste deel paralel aan elkaar lopen. En voor het oog richting de horizon bij elkaar komen. Een bekend verschijnsel uit de perspectiefleer. Overigens is het niet noodzakelijk dat de bollen bloeien. Ook als er nog geen bloem boven de grond uitkomt zorgen deze patronen voor fraaie fotomogelijkheden. De lijnen die in de grond worden getrokken zorgen voor fraaie lijncomposities.


Lijncomposities

Deze lijnen kunnen we gebruiken voor allerlei composities. Zorg er voor dat het geen willekeurige wirwar van lijnen wordt maar dat er sprake is van enige "lijn" in alle lijnen. Het is nauwelijks te zeggen hoe dat moet. Je moet er als fotograaf een zeker gevoel voor hebben. Je moet kunnen zien wat kan en wat beslist niet kan.

Kleurverdeling is vaak vrij willekeurig

Symmetrie is bij het fotograferen van bloembollenvelden zelden echt mogelijk. Tenslotte wordt er bij de aanleg van de bollenvelden met heel veel zaken rekening gehouden maar de kwaliteit foto's van de toekomste bezoekers valt daar beslist niet onder.

Dit zijn trouwens narcissen

Let goed op uw horizon

Door alle schuin weglopende lijnen is het gevaar van een scheve horizon zeer groot. Die is vaak altijd wel recht te zetten met nabewerkingsapparatuur, maar dat is toch niet echt te bedoeling. Heeft u een camera met een raster of zelfs een kunstmatige horizon, dan is het goed om daar in deze omstandigheden gebruik van te maken. Het scheelt weer heel wat werk achteraf.

Ga nooit in de velden!

Bedenk bij alles wat u doet dat het verboden is om tussen de velden te gaan. Iedereen doet het. Vooral de buitenlandse gasten. Maar de kweker is er beslist niet blij mee. Er wordt bij tulpenfotografie veel vertrapt en het risico van het overbrengen van ziektes van het ene bloembollenveld naar het andere is groot. Blijf dus op de weg of tenminste op een flinke afstand van de velden. De kweker zal u er dankbaar voor zijn. En al die grote verbodsborden staan er niet voor niets. Het wangedrag van de fotografen loopt vaak de spuigaten uit.

Grootsheid vastleggen

Wil je de grootsheid van de velden goed vastleggen dan is het nodig om er zoveel mogelijk van in een mooie compositie vast te leggen. En dan ontkomen we voor dit soort tulpenfotografie niet aan het werken met een groothoek. En dan liefst eentje met een FX-brandpunt van 18 mm of nog minder. Met meer brandpuntsafstand pakken we teveel een deel uit het geheel en dat kan niet de bedoeling zijn als je "grootsheid" wilt uitdrukken.

Macrowerk is vaak moeilijk

Natuurijk zijn tulpen aantrekkelijk om ze beeldvullend, bijvoorbeeld met een macrolens vast te leggen. 

Helaas is macrofotografie vaak moeilijker dan het lijkt omdat er zeker in de bollenstreek altijd wind staat. Vooral tulpen staan op een lange iele stengel. En dan krijgen we te maken met bloemen die bij het geringste zuchtje wind fors gaan bewegen. Scherpstellen op een bewegend doel is echt iets voor gevorderde fotografen. Opmerkelijk genoeg blijken sommige camera's van mobiele telefoons verbazend met macrofoto's om te kunnen gaan. Maar dat geldt dan wel voor de highend markt. Maar eens een keertje proberen kan natuurlijk altijd tijd. Wie weet wat het oplevert en uiteindelijk gaat het toch om het resultaat.

Hoe maak je dan wel macrofoto's van tulpen?

De beste manier? Ga niet naar de bollenvelden maar naar de plaatselijke bloemist en haal een paar bossen tulpen. U kunt dan lekker rustig en vooral windstil met uw macrofotografie aan de gang. Individuele tulpen fotograferen in een bollenveld is bij een heel klein beetje wind al vooral een kwestie van geluk. Hebt u vaak geluk dan kunt u het rustig proberen maar anders is een investering van een paar euro in een bos tulpen nog niet zo gek.

En wilt u eens heel andere tulpenfotografie?

Iedereen maakt altijd dezelfde foto die ieder ander ook al maakt. Liefst op exact dezelfde plaats. En ongeveer op het zelfde moment. Men staat elkaar bijna op de tenen te trappen.

Wilt u eens iets heel anders? Waarom dan niet eens een keertje experimenteren met effectfilters op uw camera? Veel mensen hebben er nog wel ergens eentje liggen. Meestal met een laag stof erop omdat hij niet gebruikt wordt. Nu, doe dit verwaarloosde effectfilter eens een lol en schroef het eens op de lens. Dan krijgt u wat meer originele foto's zoals hieronder is te zien. De effecten zijn vaak behoorlijk vervreemdend. En ze zullen beslist niet ieders smaak zijn. Dat weet je al voor je er aan begint en voor je ze aan iemand gaat laten zien. Het is een vorm van tulpenfotografie maar dan wel een zeer ongebruikelijke





De foto's zijn gemaakt met respectievelijk een spectraalfilter, twee keer een filter dat meerdere beelden in een foto zet waarbij er twee van dergelijke filters zijn gebruikt, en een spotfilter.

U komt in elk geval met heel andere tulpenfoto's thuis dan uw collega-fotografen die zich met tulpenfotografie bezig houden. Dat is wel iets dat zeker is.

Wat mooier is, is een kwestie van persoonlijke smaak en dat is dus nooit te zeggen. Daar ga ik mij dan ook zeker niet aan wagen, 
 




Nicolaas/S Fotografie in Lisse. 
Meer dan 50 jaar ervaring
in verschillende takken van de fotografie

Een voorbeeld van onze overige producten en diensten