woensdag 5 december 2018

Kijk je werk regelmatig terug

Kijk je werk regelmatig terug

Neem af en toe eens de tijd om te kijken wat je eerder voor fotowerk gemaakt hebt. Direct na de opname is iedereen enthousiast en kunnen we er eigenlijk niet echt objectief naar kijken. Dus wacht even tot je er wat afstand van hebt kunnen nemen.


Je gaat anders kijken

Je zult merken dat je na een aantal weken anders tegen de foto's aankijkt. De emotie speelt niet zo'n rol meer en we kunnen er meer rationeel, meer afstandelijk naar kijken. Het levert vaak een heel ander gevoel voor de foto's op. Sterker nog, er zijn waarschijnlijk foto's bij waar je nu van zegt dat ze niet aan je eigen normen voldoen. Iets wat je in het eerste enthousiasme niet eens had gezien of gemerkt. Zijn ze echt niet goed? Waarom zou je ze dan bewaren?

Leermomenten

Omdat we met meer objectiviteit naar onze eigen foto's kunnen kijken kunnen we er ook meer van leren. Wat is goed? Kan het nog beter? Wat is minder goed of zelfs slecht? Hoe verbeteren we dat? Met dat soort vragen gaan we het eigen werk steeds verder perfectioneren. Probeer zo exact mogelijk te formuleren wat er goed of fout aan is. Want dat is het gemakkelijkst te corrigeren. Opmerkingen als "Ik vind dit niet goed" zijn te vaag. Een opmerking als "Ik moet iets meer in de voorgrond plaatsen om een diepte-effect te krijgen" is al veel beter.

Niet alles geeft een leermoment

Durf ook dingen domweg goed te vinden. We hoeven niet van alles te leren. We mogen ook dingen domweg mooi of goed vinden. Want ook dat werk zal er beslist tussen zitten.



Nicolaas/S Fotografie in Lisse. 
Meer dan 50 jaar ervaring
in verschillende takken van de fotografie


Een voorbeeld van onze overige producten en diensten