woensdag 5 december 2018

Probeer eens een andere invalshoek

Probeer eens een andere invalshoek


Fotograferen vanuit het eigen gezichtspunt

Een opmerkelijke manier om de beginnende fotograaf te herkennen is dat deze meestal de camera voor het oog zet en afdrukt. Hij maakt daarmee een foto die met zijn gezichtspunt overeen komt. Op zich niet verkeerd maar het leidt maar zelden of nooit tot de beste foto die op dat moment mogelijk is.

Werken met een ander perspectief

Zo levert even door de knieën gaan direct een andere gezichtspunt of invalshoek op. Het afwijkende perspectief (zogenaamd kikkerperspectief) levert direct een behoorlijk afwijkende foto op. Als het mogelijk is ergens op gaan staan geeft een zelfde soort effect alleen praten we dan meer over een vogelperspectief.


Zoek naar een voorgrond

En andere mogelijkheid is een paar stappen opzij te doen. Komt er dan bijvoorbeeld iets in de voorgrond? Dat geeft in het algemeen direct meer dieptewerking in een foto. Al is het maar een tak van een boom die dan nu in beeld gaat komen. Dat een combinatie met het vorige punt helemaal tot verrassende effecten kan leiden mag duidelijk zijn.

Maak het onderwerp nog interessanter voor de kijker

Het gaat niet alleen om het onderwerp dat we voor ogen hebben. Want bij het vastleggen moeten we rekening houden met de toekomstige kijker. Hoe meer het beeld af zal wijken van wat hij verwacht, des te interessanter het voor hem wordt en met hoe meer belangstelling en waardering hij het zal bekijken.

Investeer in die paar extra seconden

Wen uzelf dus af om op deze manier te werken. Hebt u een leuk onderwerp voor een foto gevonden? Invester dan een paar seconden om te kijken of er nog betere invalshoeken in de buurt zijn. De richting waarin u toevallig kijkt zal in de praktijk zelden de juiste keuze zijn.




Nicolaas/S Fotografie in Lisse. 
Meer dan 50 jaar ervaring
in verschillende takken van de fotografie


Een voorbeeld van onze overige producten en diensten