woensdag 5 december 2018

De juiste timing kan je foto maken of breken

Een belangrijk aspect van een goede foto is de juiste timing.


Voorbereiding is alles voor de juiste timing

Als we een professional aan het werk zien, dan zien we dat die veel tijd nodig heeft voor de voorbereiding, voordat hij de opname maakt. De kans dat die opname dan direct goed is, is echter heel groot. Amateurfotografen schieten meestal de ene opname na de andere om de kans te vergroten dat er een bruikbare bij zit.

Stadsgezichten zoals deze "Koppelpoort" in Amersfoort geven niet veel problemen met de juiste timing

Is timing een typisch "digitaal" probleem?

Vroeger in de analoge tijd speelde deze timing niet tot nauwelijks. Je moest als fotograaf wel gewoon lekker rustig aan doen. Want niet alleen gingen er maar 36 opnamen op een film (om van rolfilm met 12 opnamen helemaal maar te zwijgen) maar die film moest ook nog eens ontwikkeld en afgedrukt worden. En dat was niet alleen een dure grap, zeker als het om kleur ging, maar het duurde ook nog wel een paar dagen voordat je de foto's in je handen had en ze kon bekijken.  Je was als fotograaf dus wel gedwongen om rustig aan te doen. Of liever gezegd, jezelf in een hoog tempo druk maken had echt geen enkele zin. 

De juiste timing bij middenformaat camera's

Ook nu zien we nog bij dure digitale camera's, bijvoorbeeld in het middenformaat, dat ook daar de snelheid beperkt wordt, al is het maar door de tijd die noodzakelijk is om de grote bestanden naar een geheugenkaart te schrijven. Maar dat wordt niet als een beperking gezien door de vele andere voordelen die het middenformaat de fotograaf die alleen voor de beste kwaliteit gaat, biedt. En dit slag middenformaat camera's vinden we terug bij de professionele fotograaf. En meestal niet bij de amateurfotograaf waarbij deze camera's zwaar boven de begroting gaan. 

Neem dus gewoon de tijd voor de juiste timing

Neem dus de tijd die ervoor nodig is, om het juiste moment te vinden. En maak die foto dan ook precies op dat juiste moment. Maak niet een aantal foto's ervoor en erna, in de hoop dat het juiste moment daar wel ergens ongeveer tussen zal zitten. Vaak zal dat niet exact het geval zijn. 

Train uzelf als fotograaf om op het juiste moment te anticiperen zodat u er klaar voor bent op het moment dat het zover is. 




Nicolaas/S Fotografie in Lisse. 
Meer dan 50 jaar ervaring
in verschillende takken van de fotografie

 

Een voorbeeld van onze overige producten en diensten