woensdag 5 december 2018

Voorkom poseren

Voorkom poseren

Wat? Poseren voorkomen?

Poseren voorkomen? Als je mensen wilt fotograferen? Hoe zou je dat moeten doen? Heel eenvoudig. Zorg voor de regie bij het maken van de opname. Of neem een ervaren model die het klappen van de zweep kent.

De rampzalige "mooie poseerhouding"

Het probleem is namelijk dat mensen die niet gewend zijn om te poseren vrijwel direct een "poseerhouding aan gaan nemen" als ze ontdekken dat ze gefotografeerd worden. Om toch maar vooral zo mooi en zo voordelig mogelijk op de foto te komen.

En één ding kun je dan vooraf al weten: Die houding zal buitengewoon onnatuurlijk en "overdreven geposeerd" overkomen. Duik maar eens in uw oude foto's waar dit van toepassing is en u zult het direct herkennen.

Stuur de blik van het model

Als u de regie hebt, dan kunt u dat effect voorkomen. Zorg dat u bepaalt waar de blik van het model heen gaat. Stuur de blik in de juiste richting door het model naar iets te laten kijken. Daarmee zal direct de houding minder gespannen gaan worden.

Laat het model iets doen

Maar nog beter is het om het model iets "te doen" te geven. Dan weet hij of zij ook direct waar de handen te laten. Dat is iets waar de meeste beginnende modellen problemen mee hebben.

Zorg voor een natuurlijke houding

Zorg voor een zo natuurlijk mogelijke houding. Ofwel een houding die het model bij haar bezigheden ook aan zou nemen als zij/hij niet gefotografeerd werd. Hoe normaler en ongedwongener het is, hoe beter. Elke poging om een gedwongen houding aan te nemen leidt direct tot gespannen spieren.  En dat kan nooit de bedoeling zijn.

Let op de benen

Let op wat een zittend model met de benen doet. Mannelijke modellen hebben de neiging om één been op te trekken. Vrouwelijk modellen klemmen de bovenbenen tegen elkaar aan en leggen de handen gevouwen daar boven op. Ziet u een model dit soort houdingen aannemen dan mag u ervan overtuigd zijn dat ze het niet gewend is.

Poseervoorbeelden





Hebt u moeite om het model uit te leggen wat u wilt? Er bestaan handige boekjes voor. Met een investering van een paar euro hebt u honderden voorbeelden ter beschikking. Zie bijvoorbeeld dit boekje

 




Nicolaas/S Fotografie in Lisse. 
Meer dan 50 jaar ervaring
in verschillende takken van de fotografie

Een voorbeeld van onze overige producten en diensten