woensdag 5 december 2018

Verzamel zoveel mogelijk informatie over fotografie

Verzamel zoveel mogelijk informatie over fotografie


In deze serie voor beginnende (amateur-)fotografen beginnen we met iets dat eigenlijk eerst zou moeten gebeuren, namelijk het verzamelen van zoveel mogelijk informatie op het gebied van fotografie.Gelukkig beschikken we over vele mogelijkheden om informatie over fotografie te verzamelen. Internet staat bol van de informatieve artikelen. Wel zijn die vaak gekleurd omdat leveranciers en winkeliers er hun favoriete producten in willen promoten maar dat is iets waar we zelf rekening mee kunnen houden.

Vóór je een camera koopt

Verzamel zoveel mogelijk informatie over fotografie
Spiegelingen zijn vaak dankbare onderwerpen.
Zeker als je nog een keuze moet maken voor een camera kun je eigenlijk niet voldoende informatie verzamelen.

Hoewel het misschien zo is dat er geen slechte camera meer gemaakt wordt hebben ze toch allemaal zo een eigen karakter. En een eigen doelgroep. Dus je moet in feite ook goed weten in welke doelgroep je eigenlijk zelf valt om een goede keuze te kunnen maken.

En is de ene camera toch meer bedoeld voor een bepaald gebruik dan de andere. Het moet dus duidelijk zijn waar je de camera voor wilt gaan gebruiken.

Waar haal je informatie over fotografie vandaan? 

Je onderzoek naar informatie over fotografie kan gedaan worden

1. Via het internet,
2. In gesprek met andere, liefst wat meer professionele fotografen of betere amateurs
3. Door het lezen van boeken over het onderwerp.

Let er vooral bij apparatuur op, dat je objectieve informatie krijgt. Er zijn ook volop tijdschriften op het gebied van fotografie. Vaak zijn die in een vreemde taal maar ook Nederlandstalig zijn er een aantalte krijgen. Kijk eens in het rek bij de AKO of de Bruna wat er zoals te vinden is. Blader de tijdschriften eens door en kijk of het iets voor je is. Ook tijdschriften hebben zo hun eigen doelgroep die er in geïnteresseerd is. En het ene blad past dan beter bij je dan het andere.

Canon versus Nikon

Een verhaal apart zijn de praat- en discussiegroepen op het internet. Zo hebben bijvoorbeeld de topmerken zoals Canon en Nikon een fanatieke aanhang die zweert bij het "eigen" merk en alles gewoon afkeurt wat de "tegenpartij" maakt. Het feit dat het bij de "tegenpartij" vandaan komt is dan al voldoende om er met enig afgrijzen naar te kijken,

Bij veel andere merken is dat vreemde verschijnsel al niet anders. Wees daar realistisch en nuchter in en bedenk dat zeker de topmerken elkaar nauwelijks ontlopen. De vaak veel te groot opgeblazen  verschillen zijn bijna altijd van persoonlijke aard.

De ene fotograaf vind een knopje op de ene plaats nu eenmaal beter dan een knopje op de andere plaats. Al was het maar omdat hij er al jaren aan gewend is.

Mogelijke bronnen met informatie over fotografie

Een voorbeeld van een site met heel veel achtergrondinformatie, die gegroepeerd is op onderwerp, is deze site.  Hoewel de naam van de site aangeeft dat het hier om een site over modelfotografie gaat, is het artikelengedeelte geschikt voor elke vorm van fotografie. En voor elk willekeurig onderwerp.


Nicolaas/S Fotografie in Lisse. 
Meer dan 50 jaar ervaring
in verschillende takken van de fotografie

Een voorbeeld van onze overige producten en diensten