woensdag 5 december 2018

Koop direct de digitale camera die je wilt

Koop direct de digitale camera die je wilt



Koop direct de digitale camera die je wilt
Een jonge waterkip / waterhoen ziet er best wel bijzonder uit.

Waarom je in de fotografie verdiepen zo belangrijk is

Zelfs als je nog steeds aan het begin van je fotocarrière staat, is het het beste om vanaf het eerste begin het type digitale camera te kopen dat je echt wilt hebben.  We hebben niet voor niets zo aangeraden om je goed te verdiepen in de fotografie voordat je iets aan gaat kopen. Daar stuit je natuurlijk wel op een probleem. En dat probleem heet je portemonnee. 

Je portemonnee als beperking

Fotografie is typisch zo'n hobby waar je onbeperkt geld aan kwijt kunt. Ga je er je beroep van maken dan is het nog een ander verhaal. Maar doe je het puur als hobby dan kan het duur worden.

Ga je investering spreiden

Spreiden van je investering is dan van groot belang. Zo kun je beginnen met de aankoop van een goede camerabody waarbij je bezuinigt op het objectief. Zorg voor een echte systeemcamera waar van alles en nog wat op aan te sluiten valt. Heb je er het geld voor, dan is een fullframe camera altijd aan te raden maar voor veel toepassingen voldoet een camera met een kleinere sensor ook.

Neem eerst een kitlens

Neem daar in het begin ook de goedkoopste kitlens bij die je kunt vinden. Die lens presteert waarschijnlijk nog onverwacht goed. In een tweede stap koop je,  als je weer gespaard hebt, een goede prime lens, bijvoorbeeld. Een 50mm bij 35mm sensor of een 35 mm bij een kleinere sensor. Neem daarvoor wel de beste en meest lichtsterke die je je veroorloven kunt. In elk geval heb je nu een kwalitatief goede basis waarop je door kunt groeien. Wat je nu verder gaat doen hangt af van je eigen interesses.

Werk je veel met landschappen? 

Dan is een volgend objectief met een brandpunt ergens rond de 24 mm geen slechte keuze. Ben je niet bang voor wat vervorming, ga dan rustig nog kleiner (ik ga nu wel uit van fullframe camera). 


Doe je aan portret of modelfotografie?

Een 85 mm of 100 mm als aanvulling op een standaardobjectief ligt dan voor de hand. Een fstop van 1.8 is vaak nog goed te betalen, een 1.4 is direct een stuk duurder maar kan vrij ideaal zijn. 

Ben je liefhebber van natuurfotografie?

Dan kom je in de wereld van de telelenzen terecht. Een 300mm is dan wel het minimum om iets mee te kunnen. Nog langer is mooi, maar slecht te hanteren. 

Groeipad

En zo kunnen we een heel groeipad opzetten waarbij we op den duur onze ideale fotouitrusting samen kunnen stellen zonder dat het in één keer boven ons budget uit gaat. 

Waar haal je informatie?

Want je hebt nog geen ervaring en dan is de keuze vaak best moeilijk. Er is enorm veel aanbod en in veel winkels zie je door de bomen het bos niet meer. Zeker in webwinkels is dat vaak het geval. Daar komt bij dat je nooit goed in kunt schatten hoe objectief de informatie is die bij een winkelier vandaan komt. Daar ligt toch altijd de verdenking dat het product met de grootste marge gepromoot zal worden. Misschien niet aardig of zelfs volkomen onterecht. Maar de slechten hebben het hier nu eenmaal ook verpest voor de goeden, zoals zo vaak het geval is.

Koop dus toekomstbestendig

Je moet iets kopen dat je ook in de toekomst kan blijven voorzien van het soort foto's dat je maken wilt.
Niet alleen moet u dus een idee hebben wat u interesseert, maar ook wat u daarvoor in de toekomst nodig hebt. Wilt u vogelfotograaf worden? Dan hebt u een lange  telelens nodig en dus een camera waar u die op kunt monteren.  Wilt u bijvoorbeeld insekten en vlinders gaan fotograferen dan komt u uit op een macrolens. Wilt u aan straatfotografie of candidfotografie gaan doen? Dan is een kleine, handszame en zeer stille camera op zijn plaats.  Het zijn maar een paar voorbeelden maar u hebt nu waarschijnlijk wel het idee.

Koop nooit zomaar een camera

De keuze begint dus eigenlijk bij uzelf. 

Zomaar even "een camera" kopen bij een discounter kan dus nog wel eens op een teleurstelling uitlopen als blijkt dat er niet mee kan wat u zou willen. Of dat de groei qua mogelijkheden die u op het oog had met deze camera niet te realiseren is.

Nog een ongrijpbare factor

Vrijwel ieder mens vindt het leuk als hij of zij vanaf het begin mooie resultaten boekt. Resultaten om trots op te zijn en die je graag aan andere mensen laat zien. En dan moeten die resultaten natuurlijk niet beperkt worden door door de kwaliteit van onze apparatuur. Ook dat pleit ervoor om te kopen wat u zich kunt veroorloven. Misschien is het zelfs wel aan te raden om nog even door te sparen. 



Nicolaas/S Fotografie in Lisse. 
Meer dan 50 jaar ervaring
in verschillende takken van de fotografie

Een voorbeeld van onze overige producten en diensten