maandag 10 december 2018

Wat te doen zonder statief


Wat te doen zonder statief


Een statief heeft één groot nadeel: Het is een onding om mee te nemen. Onhandig, lomp en zwaar. En dan wordt er ook nog gezegd dat hoe zwaarder een statief is, hoe beter. Dat is uitgevonden door iemand die er niet mee hoeft te lopen. Het gevolg is dat veel mensen het statief thuis laten. En natuurlijk heb je het juist dan nodig. Maar je kunt je behelpen.

Rotterdam

Andere steunmogelijkheden zijn vaak beschikbaar

Nu zijn er een aantal hulpmiddelen. Zo kunt u een muurtje, hekpaal of iets dergelijks als steun gebruiken. Leg bij een muurtje wel bijvoorbeeld een zakdoek onder de camera want een kras zit er op voordat u het weet en dat is zonde van uw apparatuur. Met enige handigheid kunt de camera ook tegen bijvoorbeeld een deurpost of een lantaarnpaal drukken en een opname maken.

Een pittenzak moet elke fotograaf hebben

veel fotografen hebben een handig en licht hulpmiddel in hun fototas, namelijk de zogenaamde pittenzak. Dat is inderdaad een gevulde zak van stof die als steun voor de camera dient. Vergelijk de zakdoek uit het vorige punt. Maar de pittenzak is wel een stuk stabieler dan een camera die op een zakdoek balanceert.

Het kettingstatief is handig en goedkoop

haal bij de bouwmarkt twee meter niet al te zware ketting. Kunststof of aluminium zal meestal ook wel voldoen. En koop een schroef die in de statiefaansluiting van uw camera past. De ketting bevestigt u aan deze schroef en uw kettingstatief is klaar. U zorgt dat een uiteinde op de grond ligt en dan gaat u er op staan. U trekt de ketting met de camera strak en u staat ervan te kijken hoe de stabiliteit is toegenomen.

Timer of zelfontspanner gebruiken

Gebruik eventueel de zelfontspanner van de camera. U kunt dan met twee handen de camera strak trekken en goed vasthouden. De kans op bewegingsonscherpte wordt dan wel heel klein. Gebruikt u toch de ontspanknop? Houd dan uw adem in terwijl u de opname maakt.


kosten

De kosten van deze oplossingen zijn een paar euro. En een uurtje knutselwerk. Maar u hebt een paar simpele hulpmiddelen van onschatbare waarde.





Nicolaas/S Fotografie in Lisse. 
Meer dan 50 jaar ervaring
in verschillende takken van de fotografie


Een voorbeeld van onze overige producten en diensten