maandag 10 december 2018

Test alle mogelijkheden van een nieuwe camera

Test alle mogelijkheden van een nieuwe camera


Een moderne camera kan veel

Veel camera's hebben zoveel instelmogelijkheden dat een beginner door de bomen het bos niet meer ziet. De leveranciers van de camera's hebben dat onderkend en werken mee om dat probleem op te lossen. Dat doen ze door een groot aantal voorinstellingen mee te leveren. In plaats van voorinstellingen noemt men deze ook wel standaardinstellingen.

Vaak zijn er standaardinstellingen beschikbaar

Denk daarbij aan een speciale landschapstand,  een portretstand, een hyperfocale stand (voor veel scherpte van dichtbij tot veraf) en dergelijke. Het aantal varieert per camera en per merk en niet elke camera heeft dezelfde instellingen voorhanden.

Uiterwaarden bij Lienden


Standaardinstellingen zijn wel omstreden

Sommige fotografen verafschuwen het gebruik van deze standaardinstellingen maar voor snel werk kunnen ze toch wel handig zijn. Het is daarom van belang om de goede werking van deze instellingen in de vingers te krijgen. Maak daar beslist wat tijd voor vrij als u een nieuwe camera krijgt.

Weet precies hoe handbediening werkt

Zoek ook goed uit wat de automatische standen voor u doen, maar ook hoe u alles handmatig in kunt stellen om alles exact zo te krijgen als u het hebben wilt.

Probeer de camera automatisch te gaan bedienen

Uiteindelijk moet het gebruik van een camera een automatisme worden waar u direct alles weet te vinden wat u nodig denkt te hebben. Een instructieboekje hebt u meestal niet bij u. Maar zo wel, dan is het raadplegen onder druk van een opname die gemaakt moet worden nu ook niet direct de meest aangename bezigheid.




Nicolaas/S Fotografie in Lisse. 
Meer dan 50 jaar ervaring
in verschillende takken van de fotografie


Een voorbeeld van onze overige producten en diensten