woensdag 16 januari 2019

Foto's maken in de stad

Foto's maken in de stad


Saai?

Foto's maken in de stad kan voor sommige mensen saai zijn. Laten we eerlijk zijn: veel mensen maken steeds dezelfde foto's van dezelfde gebouwen vanaf dezelfde standpunten.

Waarom zouden we daar aan mee gaan doen? Tja, die vraag is nog niet zo simpel te beantwoorden. Gewoonte misschien?

Maar het kan anders. Zo anders dat u uw stad met heel andere ogen gaat zien.


Utrecht in vogelvlucht


Zoek naar hoge punten

Dus gaan we eerst eens op zoek naar andere standpunten. Punten waar men lopend vaak niet komt. Kijk eens uit het raam van een hoog gebouw. Wandel eens een parkeergarage in van meerdere verdiepingen. Uit de hoogte ziet elke stad er anders uit.

Zoek eens een niet-alledaags standpunt

Ga eens niet op het trottoir staan maar bijvoorbeeld op een vluchtheuvel midden in de weg. Het geeft een heel ander gezichtspunt. Kijk eens of het mogelijk is om vanaf het water te werken. Of vanaf een rijdend voertuig. Het zal zeker voor andere effecten zorgen.

Gebruik spiegelingen

Een boeiend effect kan het gebruik van spiegelingen geven, bijvoorbeeld in een winkelruit. Gecombineerd met het echte beeld kan hier iets bijzonders ontstaan.


Gebruik slecht weer

Ga eens met slecht weer de stad in met de camera onder een goede paraplu. Of in een speciale beschermhoes. De stad ziet er heel anders uit. Vooral in de schemering als de verlichting aan gaat en die spiegelt in de natte straten.

Utrecht in vogelvlucht

Ooghoogte veranderen

Verander eens van ooghoogte. Niet alleen door ergens op te gaan staan maar ook door juist lage punten op te zoeken. Veel camera's bieden tegenwoordig mogelijkheden om het LCD scherm te draaien. Dat maakt het vaak mogelijk om op de grond te gaan zitten met de camera en toch nog te kunnen zien wat we doen.

Een dergelijk perspectief wordt kikkerperspectief genoemd. Dit kikkerperspectief geeft een heel apart effect waarbij door de ongebruikelijke hoek en de enorme vertekening die optreed, zeer dramatische effecten te verkrijgen zijn.

Gewoon een kwestie van uitproberen dus.





Nicolaas/S Fotografie in Lisse. 
Meer dan 50 jaar ervaring
in verschillende takken van de fotografie


Een voorbeeld van onze overige producten en diensten