vrijdag 1 februari 2019

Wat doen we aan vlekken op foto's

Wat doen we aan vlekken op foto's


Redenen van vlekken

Soms ziet u bepaalde vlekken op uw foto's. Daar kunnen vele redenen voor zijn, bijvoorbeeld een vuile sensor of lichtinval in het objectief.


vlekken op foto's
"De hef" in Rotterdam


Vuile sensor

Kleine vlekjes en zwarte plekjes kunnen een teken zijn dat uw camera stof op de sensor heeft. Veel moderne camera's hebben een automatische reiniging. Maar oudere digitale camera's hebben die nog niet. Probeer dan het stof er af te blazen en maak een andere foto. Dat is echter een laatste redmiddel.

 Als u er echter zeker van wilt zijn dat u dit niet regelmatig meemaakt dan moet u een reinigingspakket voor uw sensor aanschaffen. En daarmee regelmatig de sensor van ongerechtigheden ontdoen.


Lichtinval

Zeker als er een felle lichtbron (de zon bijvoorbeeld of een fotolamp) direct in de lens kan vallen dan lopen we het risico dat er weerkaatsingen in een objectief gaan plaatsvinden. Het licht weerkaatst dan tussen de lensdelen onderling. We zien dat als licht vlekken. In veel gevallen is de vorm van het diafragma er in terug te vinden. Het verschijnsel wordt ook wel "flare" genoemd.

Vaak is dit verschijnsel op te lossen met het gebruik van een goede zonnekap tijdens de opnamen. Het is soms irritant met het duidt niet op enig probleem dat u op moet gaan lossen.


Nicolaas/S Fotografie in Lisse. 
Meer dan 50 jaar ervaring
in verschillende takken van de fotografie

Een voorbeeld van onze overige producten en diensten