Basis landschapsfotografie
Geschatte leestijd: 3 minuten
Basisregels voor landschapsfotografie
Bij landschapsfotografie moeten we altijd in het achterhoofd houden dat de camera niet meer dan een hulpmiddel is en dat de uiteindelijke foto toch door de creativiteit van de fotograaf wordt bepaald. Het gevaar van het maken van steeds dezelfde soort prentbriefkaarten is bij landschapsfotografie zonder enige creativiteit zeer groot.De regels van analoog naar digitaal zijn niet veranderd.
Dus het maakt ook niet uit of we nu aan de gang gaan met een digitale camera of een analoge met film. De regels waaraan de fotograaf zich bij landschapsfotografie dient te houden zijn toch min of meer dezelfde.
Er zijn wel niet veel regels waaraan een landschapsfoto hoeft te voldoen maar het verbetert wel aanzienlijk het resultaat als we er rekening mee houden.
Er zijn twee doorslaggevende punten bij landschapsfotografie om goed naar te kijken, namelijk de compositie van het uiteindelijke beeld en het gebruik van het natuurlijke licht in relatie tot de omgeving. Laten we met dat licht beginnen.
De kwaliteiten van licht
Licht heeft een drietal kwaliteiten waar we rekening mee dienen te houden namelijk- de intensiteit,
- de richting waar het licht vandaan komt en
- de kleur.
Intensiteit van het licht
De intensiteit is de kracht van het licht. Als de zon hoog aan de hemel staat is het licht hard en sterk. Te sterk soms. Als het bewolkt is zal het licht veel zachter een meer diffuus zijn.Richting van het licht
Bij richting moeten we denken aan drie mogelijkheden waar we rekening mee kunnen houden namelijk frontaal, van achteren en van de zijkant. Met name verlichting van de zijkant levert bij landschapsfotografie meer diepte en contrast op omdat er meer uitgesproken schaduwen in contrast met meer belichte gebieden ontstaan. De hoogteverschillen in het landschap zullen door dit licht flink benadrukt worden. Een aparte variant is daarbij het werken met tegenlicht. Het effect kan mooi zijn maar de herkenbaarheid van het landschap zal zeker minder worden.Kleur van het licht
Bij de kleur hebben we het over de kleur van het zonlicht dat afhangt van allerlei condities en het moment van de dag. Aan het begin en einde van de dag is er sprake van een veel warmere kleuren en de effecten zullen veel dramatischer blijken te zijn. Als u zich in de theorie achter de lichtwisselingen verdiept dan kunt u er bij uw landschapsfotografie een beter gebruik van maken. U gaat beter zien wat er gebeurt. U zult meer gevoel krijgen voor de schoonheid die het juiste licht toe kan voegen.Compositie bij landschapsfotografie
De andere belangrijke factor is de compositie. Bij landschapsfotografie is het van het grootste belang om de aanwezige beeldelementen optimaal te gebruiken. Het loont daarbij om oog voor detail te hebben.Bij het arrangeren van de juiste compositie kunnen we denken aan zaken als:
- Wat zijn de lijnen die er in het landschap te vinden zijn?
- Leiden deze lijnen juist naar het voornaamste onderwerp?
- Of zorgen deze lijnen juist voor afleiding van het onderwerp af?
Denk bij lijnen niet direct aan kaarsrechte lijnen. Rivierbeddingen, hekken of karrensporen vormen prima compositielijnen maar zijn zelden recht.
Zorg voor een goede dieptewerking
Kleine voorwerpen in de voorgrond kunnen al voor een sterke dieptewerking zorgen en die kan onze landschapsfotografie al direct op een hoger plan brengen. Het is dan van belang om fors te diafragmeren tot bijvoorbeeld f22 om een forse scherptediepte te krijgen. Flink wat aanwezig licht of een camera met een hoge ISO-waarde zijn dan wel nodig.Gebruik natuurlijke kaders.
Gebruik voor kaderwerking de elementen om u heen zoals takken en complete bomen. Het juiste gebruik van een kader in de voorgrond kan de dieptewerking van uw landschap aanzienlijk vergroten.
Als u zichzelf aanleert om oog te hebben voor bovenstaande aspecten dan bent u al een heel eind op weg naar boeiende, kwalitatief goede landschapsfoto’s. Maar bedenk ook altijd dat dit basisregels zijn en dat de werkelijke creativiteit bij landschapsfotografie vooral zit bij juist het doorbreken van die regels.
Nicolaas/S Fotografie in Lisse.
Meer dan 50 jaar ervaring
in verschillende takken van de fotografie