woensdag 20 maart 2019

Zwartwit foto’s digitaal

Zwartwit foto’s digitaal


Zwartwit fotografie

Voor veel fotografen is zwartwit fotografie iets uit vroeger jaren. Een verouderd concept dat men zo snel mogelijk achter zich wil laten. Toch is het aantal professionele fotografen dat nog op middenformaat zwart/wit werkt nog heel groot. Niet alleen heeft zwartwit voor veel mensen een professionele uitstraling, maar er zit ook nog een soort emotionele kant aan. Zwart/wit brengt veel mensen terug naar een tijd dat het leven nog als lekker simpel werd gezien. De tijd dat geluk nog heel gewoon was.

Er zijn verschillende manieren om zwartwit fotografie te bedrijven.Veel digitale camera’s hebben de mogelijkheid om dit soort zwartwitfoto’s te maken. Als je digitale camera deze functie niet heeft dan kan vrijwel ieder nabewerkingsprogramma dit soort foto’s wel maken door het naar zwartwit omzetten van kleurenfoto’s.


Zwartwit en bitdiepte

Natuurlijk moet uw zwartwit foto er goed uitzien. Dat doen we ondermeer door bij conversie naar zwart en wit uit te gaan van een zo hoog mogelijke bitdiepte. U dient uw kleurenfoto’s die u omzetten wilt minimaal te converteren naar 16-bits kleuren. Deze kunnen dan gemakkelijk en met hoge kwaliteit omgezet worden in een 10-bit grayscale. Op deze wijze kan een zwart/wit foto minimaal dezelfde uitstraling krijgen als een kleurenfoto.

Omdat dit soort kwaliteitsverhogende technieken op een camera meestal wel ontbreken kunt u uw zwart-wit foto;s het beste gewoon in kleur maken en opslaan. U kunt ze dan later omzetten naar zwart/wit. Bedenk wel dat u ook van een slechte kleurenfoto geen mooie zwartwit kunt maken. Dus het is altijd zinvol om een zo hoog mogelijke kwaliteit kleur te hebben.

Een apart probleem kan nog het afdrukken op uw printer geven. De meeste printers geven zwart weer als een soort donkergrijs in plaats van zwart. Hoewel dit bij een kleurenfoto niet opvalt doet het dat des te meer bij een zwart/wit foto. Ook het papier speelt een rol. Met name of het dof of glanzend papier is. Af laten drukken kan dan nog een optie zijn. Hoewel ook hier de kwaliteitsverschillen groot zijn.

Zwartwit en digitale negatieven

Een aparte richting die langzaam oprukt is het maken van zogenaamde digitale negatieven. Deze worden met nabewerkingssoftware vervaardigd, waarbij er velerlei mogelijkheden zijn om zaken als contrast en dergelijke te regelen. Met het negatief dat geprint wordt kan men dan afdrukken maken.

Want de zwarting van een goede barietafdruk is voor heel veel printers toch nog een behoorlijke stap te ver. Voor iemand die serieus met zwartwit aan de gang wil toch zeker iets om in het achterhoofd te houden.



Nicolaas/S Fotografie in Lisse. 
Meer dan 50 jaar ervaring
in verschillende takken van de fotografie

Een voorbeeld van onze overige producten en diensten