woensdag 6 maart 2019

Fotografie door de jaren heen is een aaneenschakeling van verbeteringen

Fotografie door de jaren heen is een aaneenschakeling van verbeteringen

Ziet u filmpjes of video ziet van de eerste pioniers in de fotografie? Dan ziet dat er naar de huidige maatstaven vrij grappig en buitengewoon primitief uit. Immers, in die tijd was een camera ongeveer zo groot als de computer waarop de digitale foto verwerkt wordt, staand op een enorme driepoot.

De fotograaf met het hoofd onder een doek. En gebruikte een flitser waarbij het maken van een foto gepaard ging met een flinke explosie. En die leverde daarbij een hoop rook en stank op. Om van het brandgevaar daardoor maar te zwijgen.




Camera en objectief zijn inmiddels fors gekrompen

Het verschil met de fotografie van vandaag de dag kan niet groter zijn…We zijn immers niet meer verbaasd als opnamen met verborgen camera’s op de televisie getoond worden. Met camera’s die lenzen hebben die niet groter zijn dan een speldenknop. Een ieder heeft een camera in de mobiele telefoon. En letterlijk overal worden  foto’s van gemaakt.

Schrijven met licht

Laten we eens een paar perioden tussen deze uitersten bekijken. We kunnen zelfs terug gaan naar degenen die het woord fotografie hebben uitgevonden. Het begrip gaat namelijk terug naar de Griekse tijd. En het betekent daar “Schrijven met licht”. Maar het zou nog behoorlijk lang duren voor er daadwerkelijk van dit schrijven met licht sprake kon zijn.

John Hershel ontdekt positieve en negatieve beelden

En wel tot in 1800 toen een zekere John Hershel de woorden fotografie, positief en negatief een betekenis gaf voor het maken van plaatjes. En die termen zouden blijven tot in de jaren van de digitale fotografie waarin ze wat minder van betekenis werden.

Eastman Kodak was een pionier

Vele associëren fotografie direct met Eastman Kodak. Inderdaad is dit bedrijf zeer actief geweest bij de eerste ontwikkelingen in de fotografie. De pionier Eastman was één der eersten die experimenteerde met fotografie op wat grotere schaal. De naam Kodak is willekeurig gekozen. En wel omdat Eastman een naam voor zijn bedrijf wilde die met een “K” begon.

Kleur begint in 1861

Naar mate de fotografie volwassener werd en meer routinematig werd begonnen de ontwikkelingen ook steeds meer te komen. De kleurenfotografie werd ontwikkeld in 1861 door een wetenschapper met de naam James Clark Maxwell. Tot dat moment waren alle foto’s nog zwartwit of monochrome. De kleurenfotografie was een enorme sprong vooruit. Maar het was voor het publiek ontoegankelijk. Totdat de broers Lumière in 1907 de kleur-gevoelige plaat uitvonden.

In de jaren ’80 wordt de digitale camera uitgevonden

In de jaren die volgden drong de fotografie steeds verder op en ging van de wetenschappelijke wereld naar de journalistiek. En kwam vandaar over in de huiskamer binnen. Maar het zou weer een tijdje duren voor een nieuwe revolutie in de fotografie plaats zou vinden. Dat was in 1981. Toen Sony de eerste camera ontwikkelde die geen film meer nodig had. Het tijdperk van de digitale fotografie was geboren.

Kodak DCS100

Het was opnieuw Kodak die met een praktische toepassing op de markt kwam. In 1990 zag namelijk de Kodak DCS100 het levenslicht. En zoals met alle nieuwe technologie was dit een fors apparaat. Zeker gemeten naar de standaards van vandaag. En de prijs lag aanzienlijk hoger dan we nu gewend zijn.
.Maar de ontwikkelingen gingen door en werden voornamelijk beperkt door wat de mensen bevatten konden. Het werd mogelijk om de gemaakte afbeeldingen naar de computer te verplaatsen. En daarmee werd de volgende stap mogelijk gemaakt. Namelijk het publiceren op internet

Ook geheugenkaarten groeiden verder

Bijna jaarlijks kwam er een ontwikkeling. Denk daarbij aan de enorme groei van het geheugen dat op een geheugenkaartje geplaatst kan worden. En de ontwikkeling in de techniek van die geheugenkaarten. Die daardoor niet alleen groter maar ook steeds sneller worden.

De manier van werken veranderde

Het aantal opnamen per kaart groeide enorm. Dat veranderde snel de manier waarop mensen een opname maakten. De bestudeerde losse opname werd vaak vervangen door een serie van 500 opnamen waar wel iets bruikbaars bij zou zitten.

Video komt erbij

Ook video werd mogelijk doordat de grote geheugens beschikbaar kwamen. En de camera werd ook steeds kleiner. Hij paste daardoor in een borstzakje. En hij kostte ook eens bijna niets meer.

Dankzij internet en Youtube kan de hele wereld bekijken wat we gemaakt hadden.

Dit alles heeft de gehele industrie behoorlijk op zijn kop gezet. Wat de gevolgen voor de fotografie in de komende jaren zal zijn is niet te voorspellen. Over 10 jaar zullen we dingen zullen hebben waar we nu het bestaan nog niet (kunnen) weten. Dat is vrijwel zeker.

Kodak speelt zelf geen rol meer

Wat spijtig is, is dat het beroemde Kodak zich niet kon handhaven. Het zag namelijk geen kans zich in de wereld van de digitale fotografie  een weg te vinden. De full frame digitale camera (gebaseerd op Nikon technologie) was niet echt een commercieel succes. De kwaliteit van de deze Kodak stond echter beslist niet ter discussie.


Nicolaas/S Fotografie in Lisse. 
Meer dan 50 jaar ervaring
in verschillende takken van de fotografie

Een voorbeeld van onze overige producten en diensten