woensdag 27 maart 2019

Is zwart-wit fotografie verouderd?

Zwart-wit fotografie

Is zwart-wit fotografie verouderd?

Of is het juist helemaal bij de tijd? 

Geschatte leestijd: 2 minuten

Zwart-wit fotografie

Veel professionele fotografen kiezen ervoor om hun werk niet in kleur maar juist in zwart-wit te presenteren. Ook veel amateurs die een bepaalde uitstraling zoeken gaan voor zwart-wit in hun fotografie. In de beter modelfotografie is Zwart/Wit bijna standaard te noemen. 

Zwart-wit fotografie is volgens sommige fotografen totaal verouderd.  Maar volgens anderen toont het werken in zwart-wit juist de ware klasse en het technisch kunnen van de fotograaf aan.

Anderen zien zwart-wit fotografie uitsluitend voor pure beginners terwijl weer anderen van mening zijn dat alleen een vergevorderde fotograaf zwart-wit fotografie zou mogen gebruiken. En wel omdat er veel kennis van het effect van verschillende vormen van licht en goed inzicht in compositie nodig is voor het bereiken van een goed resultaat.

In elk geval is een kennismaking met de technieken van de zwart-wit fotografie simpeler dan met het gebruik van kleur.

zwartwit foto van de vroegere buitensluis van Katwijk
De inmiddels gesloopte en vervangen buitensluis bij Katwijk, eind jaren '60 van de vorige eeuw. Ook de grote bunkers die hier in die tijd nog stonden, zijn er nog goed op te zien (uiterst links op de foto). Inmiddels is alles gesloopt. Historisch besef is niet in alle gemeentes even ver ontwikkeld.

Sommige onderwerpen vragen gewoon om zwart-wit

Er zijn zeker onderwerpen denkbaar, die veel beter tot hun recht komen met zwart-wit fotografie dan met kleur. De condities waaronder een zwart-wit opname gemaakt mogen worden kunnen ook een stuk slechter zijn dan wanneer er in kleur wordt gewerkt. Sommige middelmatige kleuropnamen leven helemaal op als ze in zwart-wit afgedrukt worden.

Vooral foto’s onder slechte lichtomstandigheden zoals een zwaar bewolkte lucht die het meeste zonlicht afschermt zullen bij het werken met kleur flets en daarmee kleurloos worden. In zwart-wit zullen deze matige kleurenfotos' een stuk sprankelender zijn. Onderwerpen die het echt van hun kleuren moeten hebben komen daarentegen met zwart-wit fotografie totaal niet uit de verf. 
Maar bij slecht licht moet het werken met zwart-wit werken zeker worden overwogen.

model met dreigende houding
Model met dreigende houding 

Zwart-wit fotografie in modelfotografie

Een heel goed onderwerp voor zwart-wit fotografie is de portret- en modelfotografie. Huidkleuren zijn altijd een gevaarlijk onderwerp. De huid is verre van egaal en vooral als er van vrij dichtbij gewerkt wordt is de kans op kleurverschillen in de huid vrij groot. Bij sommige onderwerpen, zoals het dreigend uitziende model hierboven, geeft zwartwit een beter effect dan kleur.  Zwartwit, vaak nog analoog met middenformaat camera, is in de modelfotografie nog altijd flink populair. 

Trouwreportages

Bovengenoemd effect van de huid zal bij een zwart-witopname te verwaarlozen zijn. Het is gemakkelijk om met zwart-wit een statig, klassiek effect te bereiken dat veel modellen aan zal spreken. Omdat het ook gemakkelijk is om een romantisch effect te bereiken vinden we de zwart-wit fotografie ook nog veel terug bij bruidsfotografie. In veel bruidsreportages is nog wel een aantal zwart-witfoto's terug te vinden.

Rotterdam begin jaren '70 ter hoogte van huidige Hotel New York
Rotterdam begin jaren '70 ter hoogte van huidige Hotel New York

Is zwart-wit eng om mee te beginnen?

Veel mensen kijken vreemd tegen zwart-wit opnamen aan en vinden ze zelfs wat eng om zelf aan te beginnen. Dat geldt zeker voor fotografen die de analoge fotografie, toch grotendeels in zwart-wit, niet aan den lijve hebben meegemaakt. Maar  toch is de kennis van het op de juiste manier werken met zwart-wit voor elke fotograaf wenselijk. 
 
Je leert met zwart-wit fotografie beter naar je onderwerpen kijken. En zeker als je jezelf traint meer in abstracte zaken als lijnen en vlakken te denken. Je zult ontdekken dat vooral grotere zware vlakken veel beter doortekend blijven. Er zijn bij zwart-wit fotografie langer details en contrasten waar te nemen dan bij kleur.

Flevopolder bij het "morris observatorium
Flevopolder bij het "morris observatorium

En als u eenmaal gewonnen bent voor de unieke mogelijkheden van zwart-wit? Dan bent u in elk geval beslist in heel goed fotografisch gezelschap aangeland.





Nicolaas/S Fotografie in Lisse. 
Meer dan 50 jaar ervaring
in verschillende takken van de fotografie


Een voorbeeld van onze overige producten en diensten