woensdag 6 maart 2019

creatief met de lensopening

creatief met de lensopening


De lensopening wordt ook wel het diafragma genoemd. Dat is niet helemaal terecht. De opening wordt in feite met het diafragma ingesteld. Het is de opening die het diafragma toelaat.

Dit is voor beginnende fotografen vaak een lastig te bevatten iets. Zie hier voor de problemen. Het loont echter om te leren wat er achter steekt en hoe je door de lensopening goed te gebruiken veel betere foto’s kunt krijgen.

Meestal wordt de lensopening ingesteld door de automatisch mechanisme in de camera. Deze zijn bruikbaar voor veel gebieden. Maar om het onderwerp beter in het beeld te plaatsen kan de hulp van de lensopening, in te stellen met het diafragma, aanzienlijk helpen.

U zult versteld staan van de verbetering van uw fotos’s als u hier zelf aan de gang gaat in plaats van dit uit te besteden aan uw camera.


Sweet spot

De middelste lensopening, meestal ergens rond f/8 worden veel gebruikt. Ze staan bekend als de zogenaamde sweet spot, het gebied waar we ook te maken hebben met een goede scherpte over een flink bereik. Deze stand is dan ook vaak gebruik voor point-and-shoot werk. Het is hier waar snelheid telt. En waar dus geen tijd is voor verdere instellingen. Veel automatische camera’s zullen ook een stand kiezen die hier in de buurt komt.

Geringe scherptediepte voor creatief werk

De meer creatieve fotograaf zal hier juist vanaf willen wijken. Voor hem is het diafragma juist een belangrijk iets om variatie in zijn fotografie aan te brengen. Zo is er het verzorgen van een geringe scherptediepte bij het gebruik van een grote opening (en dus een kleine diafragmawaarde).

Het grote voordeel van deze lensopening is dat het scherpe onderwerp heel mooi los komt van de onscherpe achtergrond.

Wildfotografie en portretten

We vinden de toepassing vaak bij wildfotografie en bij het maken van portretten.
Als we dan kleine openingen (dus een hoge diafragmawaarde) gaan gebruiken bereiken we het tegenovergestelde: De scherptediepte wordt zeer groot en zowel het onderwerp als de achtergrond zullen dezelfde scherpte gaan krijgen.

Volgens sommigen worden foto’s hier juist natuurgetrouwer van omdat ons oog ook niet met selectieve scherpte werkt. Deze lensopening wordt vaak gebruikt in de wereld van de landschapsfotografie.

Leer uw objectief goed kennen

Het loont dus om uw camera en vooral het objectief goed te leren kennen voor wat betreft het werken met een grote lensopening. Zoek de point-and-shoot stand op en experimenteer ermee. Test de grootste en juist de kleinste lensopening uit en kijk wat die kunnen doen voor uw creativiteit.

Mocht u later nog eens voor de aanschaf van een nieuwe camera of objectief staan dan weet u waarop te letten.




Nicolaas/S Fotografie in Lisse. 
Meer dan 50 jaar ervaring
in verschillende takken van de fotografie


Een voorbeeld van onze overige producten en diensten