woensdag 6 maart 2019

Kunstfotografie, wat is dat en is het nu kunst?

Kunstfotografie, wat is dat en is het nu kunst?

Kunstfotografie is een vorm van kunst weergegeven in een afbeelding, de foto. De foto is in feite samengesteld uit drie componenten die onderling nauw verbonden zijn met elkaar. Dat zijn namelijk de fotograaf, het gebruikte materiaal en het onderwerp zelf.

Veel mensen zien fotografie vooral als een middel om dingen exact vast te leggen. En niet zozeer als een middel om kunst te produceren.  Dit is een zienswijze waar de fotografie al anderhalve eeuw mee worstelt. Bestaat er eigenlijk wel zoiets  zoiets als kunstfotografie?



is een extreem nabewerkte foto nu kunst of niet? In elk geval is het apart. Dat wel


Ook fotografie vraagt artistiek talent

Echte fotografie mag beslist een kunstvorm genoemd worden. Het vraagt veel talent net als elke andere kunstvorm.
Ook inzicht en verbeelding is nodig. Zeker om tot een foto te komen die uitdrukt wat de maker voor ogen stond.

De foto voegt iets aan het onderwerp toe

De fotograaf moet de kleine details kunnen herkennen. En hij moet me manier waarop die tot stand komen onderkennen. Kunstfotografie is daarmee veel meer dan op een knop drukken. En vervolgens en een foto maken. Maar de foto dient het onderwerp in de omgeving te plaatsen. Het dienst het onderwerp een achtergrond te geven. Het onderwerp moet tot leven worden gebracht. De druk op de knop dient het onderwerp tot leven te brengen. En daardoor te laten leven op de foto.

Een voorbeeld: Ondergetekende woont in de bollenstreek. In de maand april komen anderhalf miljoen bezoekers de bloeiende bollenvelden bewonderen. Die staan dan in de rij om allemaal dezelfde foto op de dezelfde plek te kunnen maken. Dan gaat het toch kriebelen om er eens iets anders mee te gaan doen en bijvoorbeeld eens een paar effectfilters op het objectief te schroeven. En dat ziet er dan als volgt uit:







Of het mooi is of niet mag iedereen voor zichzelf bepalen maar over één ding zullen de meeste mensen het wel eens zijn, namelijk dat het in elk geval anders is dan de geijkte plaatjes van de bloembollenvelden.

Ok, we verlaten de bollenvelden en gaan terug naar ons verhaal

De fotograaf  moet zich in het onderwerp verdiepen

Als fotograaf iets aan het onderwerp toevoegen kan alleen maar als de fotograaf zich wil verdiepen in zijn onderwerp en de omstandigheden er om heen. In de afgebeelde persoon. In de natuur van deze persoon. Of in de achtergronden van de situatie.

Er zijn in de geschiedenis al een aantal grote namen geweest in de meer artistieke fotografie. Voorbeelden zijn  Henri Cartier Bresson, Walker Evans and Dorothea Lange. Zij bewezen zichzelf als artiesten met fotografie als medium in plaats van gewoon fotograaf.

Fotografie gaat nu naar de website

Tegenwoordig maken leggen veel fotografen hun producten vast op een website. Zo kunnen ze hun werk op simpele wijze aan de gehele wereld tonen. Daarmee heeft de fotografie zich een plaats tussen de beeldende kunsten bevochten. En heeft zich daarmee een plaats gevonden in de kunstmarkt van vandaag.

Fotografie heeft daarmee ook een speciale plaats in de harten van de mensen gekregen. Die plaats gaat veel verder dan het simpel natuurgetrouw vastleggen van zaken. Dat is meer wat de fotografie oorspronkelijk tot doel had. Daarmee komt echte kunstfotografie ook weer dichterbij.

Het is een uitdaging om vernieuwend te zijn

Maar het is voor de fotografie tegelijkertijd een uitdaging om als kunst gezien te worden. En dan als kunst iets anders en vernieuwends te zijn. Het moet leven brengen in een foto van dode dingen. Een simpele natuurfoto moet deze natuur laten leven. Door het toevoegen van kleuren, door het toevoegen van omgeving. Door het te laten leven in de ogen van de beschouwers.

Vastleggen van verbeelding

Fotografie wordt daarmee het vastleggen van verbeelding. De verbeelding rond het onderwerp komt daarmee tot leven en kan zelfs een eigen leven gaan leiden. Het kan een simpele druk op de knop zijn die dat leven brengen gaat. Die kan gevoel toevoegen. Het kan door kleuren toe te voegen.  ja, het kan zelfs door leven toe te voegen. Het gevoel of passie toevoegen.

Een goed portret dient zo te zijn dat het dingen verteld over degene die afgebeeld is. Liefst zaken die deze persoon zelf niet eens wist, Of waar hij of zij zich niet van bewust was. Fotografie heeft pas de laatste jaren een plaats als kunstvorm weten te bemachtigen. Langzaam maar zeker gaan mensen inzien wat echte kunstfotografie kan zijn.

Het bekende scheiden van het onbekende

Kunstfotografie kan het bekende van het onbekende scheiden. Het is de kunst van het zoeken naar de diepten, naar de achtergronden, naar het leven achter de afbeelding. En daarbij moet de verbeelding tot leven gebracht worden.

En dat dit mogelijk is, is in het verleden meermalen bewezen.


Nicolaas/S Fotografie in Lisse. 
Meer dan 50 jaar ervaring
in verschillende takken van de fotografie

Een voorbeeld van onze overige producten en diensten