woensdag 5 december 2018

Investeer in een goed en stevig statief

Investeer na uw camera in een goed en stevig statief

Het hebben van een goed en stabiel statief kan u veel voordelen bieden.  In het algemeen streven we toch naar scherpe foto's, bij voorkeur gemaakt met een lage ISO om ruis te voorkomen. Hebben we dan te maken met te weinig licht, dan is onscherpte door beweging al snel een probleem. 

Voor grote scherptediepte zijn lange sluitertijden en dus een statief nodig

Ook met foto's waar we sterk moeten diafragmeren om zowel de voorgrond als de achtergrond scherp te houden is het nodig om lange sluitertijden te gebruiken. En bij langere sluitertijden vervallen we eigenlijk direct aan een statief. Willen we een grote scherptediepte dan is een statief noodzakelijk.

Gebruik van een telelens vraagt ook om een statief

Een andere reden is het gebruik van een telelens. Hoe sterker de lens, hoe groter het risico van beweging. Kijk maar eens door een sterke verrekijker. Er is maar een minimale beweging nodig om uw beeld op een neer te doen zwiepen. En dat is bij het gebruik van een telelens zeker niet anders. 

Koop het beste statief dat u zich veroorloven kunt

Net als bij een camera moet u het beste statief kopen dat u zich kunt verantwoorden. Een gammel statief zal in de praktijk erger dan de kwaal blijken te zijn. Het statief trilt en schudt bij het minste zuchtje wind. 



Onontbeerlijk voor avond- en nachtfotografie

Een aparte tak voor veel fotografen is nachtfotografie. Zeker als er het nodige verkeer in de buurt is,  dat met strepen van witte koplampen en rode achterlichten voor mooie lichteffecten zorgt. Dat dit effect alleen maar vanaf een stevig, trillingvrij statief bereikt kan worden, mag wel duidelijk zijn. Elke trilling van het statief zien we terug als een bibberlijntje dat door de lampen getrokken is. Het voordeel van deze vorm van fotografie is, dat we totaal geen last hebben van mensen die langs komen. Als de sluitertijd die we gebruiken maar lang genoeg is, dan zullen deze voorbijgangers niet eens in beeld verschijnen.  

Balhoofd of panoramakop

Ook een goed stevig balhoofd of een zogenaamde panoramakop zijn van groot belang. Let op de mogelijkheid van een snelle montage. Daar zult u in de toekomst heel blij mee zijn. Het steeds op en af schroeven van uw camera op het statief gaat snel vervelen. Investeer daarom in een statiefkop met een aparte montageplaat waarmee u de camera met één klik vast kunt zetten en meestal met het omzetten van een handel of zoiets weer los kunt maken. Een dergelijke kop is iets duurder maar dat verdient zichzelf aan gebruiksgemak én slijtage aan de schroefbevestiging van uw camera weer snel genoeg terug. 






Nicolaas/S Fotografie in Lisse. 
Meer dan 50 jaar ervaring
in verschillende takken van de fotografie


Een voorbeeld van onze overige producten en diensten