maandag 10 december 2018

Maak een backup

Maak een backup


Uw gegevens op de computer zijn kwetsbaar

Volgens sommige goeroes op het gebied van computers bestaan er twee soort computergebruikers: Zij die al hun gegevens al een keer kwijt zijn geweest en zij die alles nog een keer kwijt gaan raken. En daar zit waarschijnlijk een behoorlijke kern van waarheid in.


Alle opslagmedia blijken te slijten

En dat klopt. Met name harde schijven van computers hebben niet het eeuwige leven. Ook SSD schijven, CD's, DVD's en USB-sticks kennen een vorm van slijtage. De kans op verlies van gegevens is dus altijd aanwezig.


Een harde schijf is relatief veilig

Een harde schijf die niet gebruikt wordt is nog één van de meest veilige opslagmedia. Koop een externe harde schijf van een paar terabyte en u kunt de eerstkomende jaren vooruit. Koppel deze zo eens per veertien dagen aan uw computer en werk de data die u echt bewaren wilt bij. U foto's bijvoorbeeld. Of doe dit nadat u een flinke hoeveelheid foto's hebt toegevoegd.


Offline is nog veiliger

Als de externe schijf geen verbinding met de computer heeft is deze ook veilig voor aanvallen van hackers, problemen met zogenaamde ransomsoftware die uw computer gijzelt en dergelijke. Leg de schijf op een veilige plek voor brand en diefstal. Dus bij voorkeur bij iemand anders. Kortom, een extra harde schijf is een investering die de moeite waard is.

Twee schijven is optimaal

Werk eventueel met twee schijven. Eentje is er bij u thuis en die wordt regelmatig bijgewerkt. De andere ligt ergens anders, bij een familielid of in een bankkluis. Ze eens per maand wisselt u de schijven om. Dan kunt u nooit veel kwijt zijn. Een hogere frequentie kan ook maar is bewerkelijker.

Cloud opslag

Tot slot kennen we nog de zogenaamde cloud opslag. Hierbij worden uw gegevens extern opgeslagen, ergens op de wereld. Waar weet u niet. Via een internetprogramma kunt u altijd de data weer terughalen en bijvoorbeeld restoren op een nieuwe computer. Zoek wel goed uit hoe het allemaal werkt want dat is niet altijd even gemakkelijk en vanzelfsprekend.

Dus maak een backup!. Echt, er komt een dag dat u heel erg blij zult zijn dat u het gedaan hebt .






Nicolaas/S Fotografie in Lisse. 
Meer dan 50 jaar ervaring
in verschillende takken van de fotografie

Een voorbeeld van onze overige producten en diensten