maandag 10 december 2018

Zonsondergang en zonsopgang fotograferen

Zonsondergang en zonsopgang fotograferen


Inderdaad, de zonsondergang en zonsopgang kunnen schilderachtige plaatjes opleveren die het waard zijn om even met de camera vast te leggen. En kijkt u dan de foto's terug, dan is er van al die mooie kleuren plotseling heel weinig overgebleven. Hoe kan dat nu?

De oorzaak van het probleem

De oorzaak moeten we zoeken bij uw camera die zo intelligent is om met u mee te denken. Deze camera stelt daarbij automatisch de witbalans in. Dus de waarde die de camera als "wit" beschouwt. Nu hebben we bij een zonsondergang vooral allerlei geel, oranje en roodtinten. Dus zal de camera er daar eentje van uitzoeken om als wit te gaan gebruiken.

Het effect is een vrij maffe mengeling van kleuren. Redelijk onvoorspelbaar allemaal.

De oplossing

De oplossing van dit probleem ligt voor de hand. Zorg dat de camera geen witbalans voor ons gaat bedenken. Dat kan natuurlijk door een vaste standaardwaarde in te stellen. Bijvoorbeeld daglicht. Dan denkt de camera dat het overdag is en past het licht en de witbalans daarop aan. Dat zal het effect al een stuk beter maken. Maar er nog een betere oplossing: Handbediening.

Witbalans handmatig instellen

De witbalans kan bij vrijwel elke camera handmatig ingesteld worden. We maken dan een "opname" van een velletje wit of lichtgrijs papier. En dat levert de perfecte witbalans op voor de plaatselijke omstandigheden. Maak regelmatig een nieuwe testopname. Dat voorkomt rare verrassingen als u weer eens een vroege bui hebt en een mooie zonsopgang wilt gaan fotograferen.






Nicolaas/S Fotografie in Lisse. 
Meer dan 50 jaar ervaring
in verschillende takken van de fotografie

Een voorbeeld van onze overige producten en diensten